آشنایی با نرم افزار میپل Maple
برای آشنایی با نرم افزار میپل Maple از ویژگی آن صحبت می کنیم. نرم فزار میپل یکی از نرم افزارهای کاربردی ریاضی است.قابلیتهای اصلی Maple شبیه به Mathematica است اما به دلیل داشتن ساب روتینها و توابع کتابخانهای قدرتمند، از سایر کامپایلرهای برنامه نویسی مانند فرترن، پاسکال و c راحتتر و قویتر است. در واقع نرم افزار Maple عبارات ریاضی را به همان شکلی که نوشته می شوند، وارد کرده و نتیجه را به شکل نمادهای ریاضیاتی نشان می دهد.در ادامه به برخی از کاربرد های این نرم افزار میپردازیم.
تاریخچه میپل Maple
این نرم افزار توسط دانشگاه کانادایی واترلو (Waterloo University) و تحت نام شرکت تجاری Maplesoft تولید و عرضه میشود. نام آن به معنی درخت افرا (درختی شبیه چنار) است که عکس برگ آن بر پرچم کانادا وجود دارد.نسخههای اولیه آن مربوط به سال ۱۹۸۲ بوده و تا امروز نسخه ۲۰۲۰ نیز معرفی و مورد استفاده قرار گرفته است.
کاربرد نرم افزار میپل Maple
آشنایی با نرم افزار میپل مزیت های فراوانی دارد که میتوان در موارد زیر به آن اشاره کرد:
- حسابان
- جبر خطی
- مشتق گیری
- ریاضیات عمومی
- ریاضیات گسسته
- محاسبه حد توابع
- محاسبات مالی مانند اوراق قرضه
- محاسبه احتمال و مسائل ترکیبیات
- رسم نمودارهای دو بعدی و سه بعدی
- حل دستگاههای دکارتی وقطبی و استوانهای
- بهینه سازی محلی و عمومی مقید و بدون قید
- محاسبات ساده و پیشرفته مثلثاتی و لگاریتمی
- انواع محاسبات ماتریسی و آمار شامل مدلسازی
نحوه کار با نرم افزار میپل Maple
پس از آشنایی با نرم افزار میپل کاربران باید ریاضیات را با علائم تجاری در آن وارد کنند. واسط کاربری نیز میتواند توسط کاربر درست شود. میپل یک زبان برنامه نویسی مرکب از زبانهای دستوری و زبانهای پویا است. همچنین واسطهایی برای کار با دیگر زبانها مثل سی، فورترن، جاوا، متلب و ویژوال بیسیک وجود دارند.
نکته: در Maple دستورها با حروف کوچک نوشته میشود و بین حروف کوچک و بزرگ تفاوت وجود دارد.
مثال هایی از نرم افزار میپل Maple
برای استفاده از این نرم افزار علاوه بر آشنایی با نرم افزار میپل باید کد های دستوری آن را نیز بشناسیم و سپس دستور های لازم آن را اجرا کنیم.
با دستور int(sin(ax) , x); میتوان انتگرال sinx بر حسب x را محاسبه کرد.
با دستور (plot3d(x^2+y^2,x=-1..1,y=-۱..۱; میتوان نمودار تابع x^2+y^2 را بر حسب دو متغیر x و y در بازه [۱٬۱-] رسم نمود.
برای مثال های بیشتر اینجا کلیک کنید.
خلاصه و جمع بندی
در این نوشتار آشنایی با نرم افزار میپل Maple را بررسی کردیم و به عنوان ابزار و همچنین زبان برنامهنویسی برای محاسبه نمادین ریاضی آن را شناختیم. قابلیتهای متعددی برای این نرمافزار وجود دارد که البته به بعضی از آنها نیز اشاره شد. همچنین مثالهایی از کدهای مربوط به محاسبات نمادین در Maple نیز معرفی شدند که انگیزه بخش دوست داران ریاضی برای یادگیری این نرم افزار خواهند بود.