لنز پرایم چیست : انواع ، تفاوت ها و قیمت

Nikon-Z-35mm

یک پرتره ی خاص با بوکه های جذاب یا تصویر رویایی تک شکوفه های درختی در بهار ، یا شاید عکاسی از مناظر خیابانی در شب. درست حدس زدید همه ی این تصاویر شگفت انگیز از عهده یک لنز پرایم برمی آید . با ما همراه باشید تا خالق این تصاویر رو بهتر بشناسیم .

لنز پرایم چیست؟

اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم لنز پرایم لنزی است، که قابلیت بزرگ‌نمایی ندارد. لنز پرایم فاصله کانونی ثابت دارد و قابل تغییر نمی‌باشد. لنزهای پرایم معمولاً دیافراگم‌هایی با گشودگی دهانه بالا دارند، که معمولاً حداکثر در محدوده بین f/2.8 تا f/1.2 قرار دارند. که همین امر باعث می‌شود خرابی و استهلاک در آنها بسیار کم اتفاق بیافتد.

می‌توانیم بگوییم که لنز پرایم لنزی استاندارد است، که فاقد بزرگ‌نمایی می‌باشد. شاید برخی کاربران از ویژگی ثابت بودن فاصله کانونی لنز ایراد بگیرند در بعضی موارد با نظرات کاربران (اگر به دنبال یک لنز همه‌کاره هستند) موافقیم؛ اما نباید از مزایای این نوع لنزها غافل شویم. قاعدتاً لنزهای پرایم چون اجزای اضافه ندارند، به همین دلیل شرکت سازنده می‌تواند روی ویژگی‌های دیگر تمرکز بیشتری داشته باشد. اول از همه، لنز پرایم اپرچر بازتری دارد به اصطلاح سریع‌تر است.


حالا سوال میشود اپرچر چیست ؟

اپرچر یا گشودگی دریچه دیافراگم مقدار نور ورودی به داخل دوربین را کنترل می‌کند.


دلیل انتخاب لنز پرایم چیست ؟

شاید مهم ترین دلیل انتخاب لنز پرایم دیافراگم باز آن باشد. دیافراگم باز یک لنز دو تاثیر مهم دارد؛ در مرحله اول این گشودگی باعث می‌شود نور بیشتری به سنسور دوربین برسد و در نهایت شما می‌توانید در محیط‌های با نور کمتر عکس‌های بهتری ثبت کنید. هم چنین از سرعت های شاتر بالا استفاده کنید تا لرزش کمتری در تصاویر خود داشته باشید .

دلیل بعدی محبوبیت لنز های پرایم یا بهتر بگوییم؛ دیافراگم باز ثبت فوق العاده دقیق جزئیات در تصویر است. که وضوح بالا و ثبت جزئیات برای عکاسان چهره شاید مهم ترین شاخصه یک تصویر باشد. به غیر از وضوح و به اصطلاح عکاسان ، شارپنس بالا خلق بوکه در عکاسی مدرن امروزه بسیار پرطرفدار و حائز اهمیت است .

و تاثیر سوم و قابل توجه دیافراگم باز ایجاد بوکه‌های بهتر و کمک به برجسته شدن سوژه و جدا شدنش از پس‌زمینه خواهد بود. پس اگر شما هم شیفته بوکه‌های بزرگ هستید،عکاسی با این لنز را حداقل برای یک بار تجربه کنید.

انواع لنز پرایم : محبوب‌تر‌ین لنز پرایم کدام است؟!

محبوب‌ترین نوع لنز برای عکاسی پرتره لنز پرایم ۸۵ میلی‌متری است. لنزهای پرایم نه تنها بیشینه دیافراگم‌های maximum aperture بازتری دارند، بلکه برای مات کردن پس‌زمینه و در مرکز توجه قرار دادن سوژه بسیار عالی است. به طور کلی کیفیت تصویر بهتری نسبت به لنزهای زوم ارائه می‌دهند. اگر یک عکاس حرفه‌ای پرتره هستید، یک لنز پرایم انتخاب شایسته شماست. همیشه در هر کاری داشتن ابزارهای مناسب کارها را آسان‌تر و نتیجه نهایی را موفقیت‌آمیزتر خواهد کرد. در لنز پرایم سه فاصله کانونی پرتره کلاسیک وجود دارند که باید آنها را در نظر بگیرید.

لنز های 35mm

لنز-تامرون-Tamron-35mm-f-2.8-Di-III-OSD-M-1-2-Lens-for-Sony-E-2-800x800

لنز های پرایم با فاصله کانونی 35 میلی متر ، لنز های محبوب ولی خاص پسند هستند . این لنز ها به دلیل فاصله ی کانونی کم شان نسبت به دیگر لنزهای پرایم ، تصاویر چندان تختی ایجاد نمیکنند ولی بعضی عکاسان برای ایجاده جلوه ای سینمایی بسیار علاقه مند به این لنز هستند.

لنزهای 50mm

لنز 50

اولین لنزی که عکاسان به آن جذب می‌شوند لنز پرایم ۵۰ میلی‌متر است. یکی از بزرگ‌ترین جذابیت‌های این لنز این است که نسخه f/1.8 آن در بسیاری از برندها نسبتاً ارزان است‌. علاوه بر این یک میدان دید قابل مقایسه با چشم انسان ارائه می‌دهد.

 

لنزهای 85mm

اگر به دنبال لنزی می‌گردید که یک فاصله کانونی معقول از مدل با میدان دیدی بسته‌تر از یک لنز ۵۰ میلیمتری ارائه دهد، ۸۵ میلی‌متری محبوب‌ترین فاصله کنونی برای عکاس پرتره است. لنزهای ۵۰ میلی‌متری معمولاً مقرون به صرفه‌ترین نوع لنز در میان این سه گروه هستند.

 

لنزهای 135mm

135

جواهر گران‌بهای کیف تجهیزات هر عکاس پرتره باید لنز ۱۳۵mm باشد. این لنز با حداکثر دیافراگم‌های f/1.8 یا f/2.0 موجود است، و این دیافراگم باز با فواصل کانونی کمی طولانی‌تر یک تاری پس‌زمینه باشکوه و زیبا ارائه می‌دهند. این نوع لنزها این مزیت را دارند که به شما اجازه می‌دهند تا به مدل نزدیک شوید بدون این که به فضای خصوصی او تجاوز کنید.

خب به صورت کلی فهمیدیم لنزهای پرایم په نوع لنز هایی هستند و انواع محبوب آن ها را بررسی کردیم . در ادامه مقاله به بررسی تفاوت های میان لنز پرایم و زوم میپردازیم.

 

تفاوت لنز پرایم و زوم در چیست؟

لنز زوم و پزایم

اکثر عکاسان آتلیه با توجه به سبک و ژانر عکاسی مد نظرشان تنها از یک فاصله کانونی خاص استفاده می‌کنند. که لنزهای پرایم برای آنها فوق‌العاده است. اما اگر دامنه وسیع‌تری از فاصله کانونی را برای ژانرهایی مثل عکاسی حیاط وحش یا معماری و یا عکاسی آثار باستانی بخواهید باید از لنزهای زوم استفاده کنید تا برای هربار تغییر فاصله کانونی مجبور به تعویض لنز نباشید.

 

لنزهای زوم دیافراگم بسته‌تری نسبت به لنزهای پرایم دارند. همچنین به دلیل ثابت نبودن دهانه دیافراگم معمولاً در زوم‌های بالا دهانه بسته‌تر هم می‌شود. تفاوت اصلی میان لنزهای پرایم و زوم در فاصله کانونی آنها است. فاصله کانونی لنزهای پرایم معمولاً عددی میان ۱۲ تا ۵۲۰۰ میلی متر است و قابل تغییر نیست. از سوی دیگر لنزهای زوم دارای حلقه‌هایی برای تغییر فاصله کانونی هستند که این امر سبب می‌شود بدون اینکه جا به جا شوید و یا نیاز داشته باشید عدسی‌تان را عوض کنید فاصله‌های کانونی مختلفی را در اختیار داشته باشید.

هر چند که لنز‌های پرایم در بخش فاصله کانونی مانند لنزهای زوم دست کاربر را باز نمی‌گذارند، اما معمولاً دارای دیافراگم‌های بازتری هستند. لنزهای ثابت سریع معمولاً عدد دیافراگمی برابر f/1.4 یا حتی f/2.8 دارند. که امکان دریافت نور بیشتری به آنها می‌دهد و همچنین استفاده از لنزهای پرایم باعث می‌شود کنترل بیشتری روی عمق میدان داشته باشید و بتوانید عکس‌های با عمق میدان کمتر (پس‌زمینه محوتر) و بوکه‌های بهتری ثبت کنید.

تفاوت لنزهای پرایم و زوم در سایز و وزن

هر دو لنز در سایز‌های مختلفی تولید می‌شوند. و نمی‌توانیم بگوییم که لنزهای پرایم همیشه از لنزهای زوم کوچک‌تر هستند؛ چرا که بعضی از انواع لنزهای ثابت با فاصله‌های کانونی بلند، دارای ابعاد بزرگ و طول زیادی هستند. اما اکثر لنزهای ثابت پر کاربرد، معمولاً نسبت به انواع زوم، از ابعاد کوچک‌تری برخوردار هستند. از طرفی لنزهای زوم می‌توانند در وایدترین فواصل کانونی‌شان کامپکت باشند. اما در نظر داشته باشید که اکثر لن های زوم، با افزایش فاصله کانونی، طول‌شان نیز افزایش می‌یابد.

البته ناگفته نماند که استفاده از لنزهای بزرگ زوم می‌تواند حرفه‌ای به نظر برسد ولی توجه داشته باشید که این لنزها وزن بالاتری داشته که همین امر، می‌تواند استفاده از آنها را کمی سخت کند. استفاده از لنزهای جمع و جورتر، می‌تواند جابه‌جایی تجهیزات را برای شما آسان‌تر کند. خصوصاً اگر به عکاسی پرتره فضای باز علاقه دارید!

تفاوت دیگر لنز پرایم و لنزهای زوم در وزن آنها است. البته لنزهای زوم سبک وزن در بازار وجود دارد، اما وزن این نوع لنزها می‌تواند به دلیل استفاده از المان‌های بیشتر نسبت به لنزهای زوم بالاتر باشد. و زمانی که تصمیم بگیرید تا چند مدل لنز زوم را همراه خود ببرید، بیشتر خود را نمایان خواهد کرد. شاید فکر کنید که لنزهای پرایم فاصله کانونی ثابتی دارند و شما را محدود می‌کنند، اما توجه داشته باشید می‌توانید ۲ لنز پرایم با فاصله‌های کانونی مختلف را همراه خود داشته باشید و همچنان وزن کمتری نسبت به یک لنز زوم را حمل کنید.

قیمت لنز پرایم

لنزهای‌های پرایم قیمت کمتری نسبت به لنزهای زوم دارند. در واقع برای افرادی که بودجه کمتری دارند انتخاب بهتری نسبت به لنزهای زوم هستند. ولی برای پوشش سناریوهای مختلف باید چندین لنز تهیه نمایید. همه اینها بسته به سبک عکاسی شما دارد. شاید دو لنز پرایم مختلف نیازهای شما را رفع کند ولی گاهی اوقات هم یک لنز زوم حرفه‌ای می‌تواند جایگزین پرایم باشد. اگر از ما می‌شنوید بعد از تهیه یک لنز زوم خرید لنز پرایم با قیمت ارزان را فراموش نکنید.

بالاخره چقدر خرید لنز پرایم مهم است؟

با توجه به مطالب عنوان شده در مورد لنز پرایم و لنز زوم، نتیجه می‌گیریم که این کاملاً به خودتان بستگی دارد. به اینکه به چه ژانری علاقه دارید و از چه چیزهایی عکاسی می‌کنید. باید اشاره کنیم که هر عکاس با توجه به نیازهایی که در عکاسی دارد می‌تواند لنز مناسب خود را انتخاب کند. با این حال ناگفته نماند در شرایطی مشابه، لنزهای پرایم می‌توانند کیفیت بالاتری را نسبت به لنزهای زوم ارائه دهند. اگر عکاس پرتره هستید خرید این لنز را در لیست خود جای دهید و اگر در آتلیه مشغول به کار شده‌اید، حتماً جای خالی این لنز را حس کرده‌اید.

لنزهای پرایم یا تک نقطه کانونی، شاید دامنه وضوح بالایی نداشته باشند و عکاسی با آنها به مهارت نیاز دارد. اما اگر با کمی تمرین، به عکاسی با لنز پرایم آشنا شوید حتماً از کیفیت وضوح آن حیرت‌زده می‌شوید. آیا شما هم تجربه‌ای با عکاسی از لنزهای پرایم داشته‌اید؟ به نظرتان لنزهای پرایم کانن بهتر است یا نیکون؟ فکر می‌کنید عکاسی با کدام فاصله کانونی برای شما جذاب‌تر باشد؟ خوشحال می‌شویم نظرات خود را با ما در میان بگذارید. اگر این مقاله را دوست داشتید، بهتر است آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *